Share Your Morse - Elektronica-project JOTA 2013

Share Your Morse Badge Ook in 2013 hadden we bij Scouting Elfregi Zaanstreek met de JOTA weer een elektronica-bouwpakketje. Je kon onder begeleiding van ervaren personen zelf een bouwpakketje in elkaar solderen. Als je alles goed gesoldeerd had, had je een badge gemaakt die zelf morse kan maken.

Het JOTA-thema van 2013 was "Share It", en daarom heette het bouwpakketje "Share Your Morse", in het Nederlands: "Deel je morse". De volgende morse code kan je allemaal met de badge maken en delen:

  1. Alle cijfers en letters, zodat je snel morse kan leren.
  2. De 45 geheime woorden, die je zelf kan ontcijferen.
  3. Jouw eigen naam, jouw pakketje is dus uniek!
"Maar ik kan helemaal geen morse" denk je nu vast. Dat geeft niet, want je kan de snelheid van de morse instellen van beginners-snelheid tot de snelheid die in het echt gebruikt wordt. Hoe hoger de snelheid, hoe meer van de 45 geheime woorden je kan horen. Ook kan je het geluid instellen op een toon die jij prettig vindt klinken.

En behalve dat je naar de morse kan luisteren, is er ook een lichtje dat mee knippert met de morse, en je kan de speaker en het lichtje aan- en uitschakelen wanneer je dat wilt.

De badge zit op een printje met een veiligheidsspeld, zodat je hem aan je uniform kunt hangen. Ook kan je de badge rechtop neerzetten. De twee AAA-batterijen zitten in de batterijhouder op het printje, dus die kan je niet kwijtraken. Als je het apparaatje niet gebruikt hoef je hem niet direct uit te zetten, want hij gebruikt dan bijna geen stroom.

Vragen en opmerkingen

Heb je tijdens de JOTA 2013 een badge gesoldeerd en heb je een vraag? Of doet je badge het niet meer en wil je weten waarom? Je kan een mail te sturen aan i.klinkert[apestaart]scouting.nl.

Bekend probleem

Bij een aantal badges maakte de veiligheidsspeld niet goed contact. De badge doet het dan niet of valt soms uit. Een oplossing is om daar waar de punt onder de speld zit even schoon te krabben met iets scherps.

Gebruiksaanwijzing

Share Your Morse Gebruiksaanwijzing De gebruiksaanwijzing is een PDF-bestand die je dubbelzijdig kan printen en 1 keer vouwt, om er zo een boekje op A5-formaat van te maken. Als je komt solderen ligt er een gebruiksaanwijzing voor je klaar om mee te nemen.

Hoe je de extra mode kan aanzetten staat beschreven in uitleg voor de extra mode. Met de extra mode krijg je nog 25 extra geheime woorden en twee nog hogere morse snelheden (Examen-snelheid en Turbo-snelheid)!

Bouwbeschrijving

De bouwbeschrijving is een PDF-bestand in kleur (ruim 900 kByte groot). Als je hem uitprint moet je dat wel in kleur doen, anders zie je de rode lijnen in de afbeeldingen niet goed staan. Met dank aan Ronald en Leo voor de reviews.

Technische achtergrond

Technische details zijn te vinden op deze pagina (Engelse tekst).

Morse code

Overal op internet is de morse code wel te vinden, maar voor het gemak staat de morse code ook hier nog een keer. Hieronder staat er voor alle letters en cijfers wat hun morse code is.

Morse code

Het morse alfabet.


Als je een morse teken wilt terugzoeken die je hebt gehoord is de tabel hierboven niet echt makkelijk. De morse bomen hieronderonder zijn daarvoor beter.

Volg een punten-en-strepen route door de boom en vind je letter of cijfer. De lijnen naar links volg je als er een punt is, de lijnen naar rechts als er een streep is. En je begint bovenaan bij de pijlen, naar de E als je eerst een punt hoort, en naar de T als je eerst een streep hoort.

Morse code tree

Twee morse-bomen: Volg de punten en de strepen die je hebt gehoord in de morse-boom,
en vind de letter of het cijfer dat bij die punten en strepen hoort.
Als je als eerste een punt hoort dan begin je in de bovenste boom bij de E,
als je als eerste een streep hoort dan begin je in de onderste boom bij de T.


Meer achtergrond van morse kan je bijvoorbeeld vinden op Wikipedia, en de morse bomen hierboven staan daar ook iets anders in een tabel.

Foto's en filmpjes

Componenten.
Alle elektronica-componenten.



Filmpje van de badge met een kleine uitleg (origineel op YouTube).



Filmpje van de badge van PA6JAM/J (origineel op YouTube).



All PCBs.

De printplaten uit de fabriek.



Experimenteerbordje

De electronica op een experimenteerbordje, om te testen.



Laatst bijgewerkt op: 7 december 2013

© 2013 by Ivo Klinkert, PA1IVO - Contact