Interessedag Amateursatellieten - 28 september 2013

Op zaterdag 28 september 2013 werd er een "Interessedag Amateursatellieten" georganiseerd. De bijeenkomst lifte mee op de organisatie van de jaarlijkse VHF-dag van de VERON. De organisatie van de Interessedag Amateursatellieten was in handen van Henk PA3GUO en Ivo PA1IVO, op de dag zelf aangevuld met Wouter PA3WEG. De overall organisatie was in handen van de VERON VHF-commissie.

English summary If your are interested in amateur radio satellites, but your Dutch needs some improvement, see this short summary in English for some general information.

Satelliet antenne Deze pagina bevat de volgende onderwerpen:

Laatst bijgewerkt op: 16 oktober 2013

Presentaties

De slides van enkele presentaties die op deze Interessedag Amateursatellieten zijn gegeven zijn hieronder te vinden. Let er op dat het hergebruiken van deze presentaties of delen daarvan alleen na toestemming van de auteur(s) zelf mag.

Foto's

Praktijksessie satellietontvangst [foto: PE1RDP ]
Praktijksessie satellietontvangst [foto: Arno PE1RDP]


Praktijksessie satellietontvangst [foto: PE1RDP]

Praktijksessie satellietontvangst [foto: Tjalling PE1RQM]


Het publiek tijdens een lezing [foto: PE1RDP]

Het publiek tijdens een lezing [foto: Tjalling PE1RQM]


Praktijksessie satellietontvangst [foto: PE1RDP]

Live demonstratie FUNCube-1 engineerings model door PA3WEG [foto: Tjalling PE1RQM]


Op de site van Tjalling PE1RQM zijn foto's van de zowel de VHF-dag als de Interessedag Amateursatellieten van Arno PE1RDP en Tjalling PE1RQM zijn te vinden. De foto's zijn voor amateurgebruik helemaal vrij om te gebruiken, bij twijfel even aan Arno PE1RDP en/of Tjalling PE1RQM vragen.

Locatie en route

We waren te gast bij cafe-restaurant 't Binnenhof in Paasloo. Volgens de website ligt ’t Binnenhof in het kleine plaatsje Paasloo in de kop van Overijssel, op een steenworp afstand van de plaatsen Steenwijkerwold en Oldemarkt. Informatie over de locatie en de route zijn te vinden op de website van 't Binnenhof.

Programma

Hieronder staat het overzicht van de presentaties en praktijksessies op de Interessedag Amateursatellieten 2013, zoals die gepland waren.

Groen: Praktijksessie.
Blauw: Lezing op het gebied van amateursatellieten.

Tijd Presentatie of activiteit Spreker(s) / details
10:00 Aankomst deelnemers
Ontvangst met koffie en thee. Inschrijven en kennis maken bij de “informatietafel amateursatellieten”.
-
10:30 - 10:45 Praktijksessie VO-52
Luisteren naar, en mogelijk verbindingen maken via, de sterkste lineaire transponder van dit moment. Wel een lage elevatie, dus kijken of we "vrij zicht" hebben.

2m/70cm SSB transponder.
Maximale elevatie: 11 graden.
10:45 - 11:00 Welkom
Gemeenschappelijke opening VHF-dag en de Interessedag Amateursatellieten.
PA5KM, PA3GUO en/of PA1IVO
10:43 – 11:02 Praktijksessie HO-68 (onder voorbehoud)
Luisteren naar de CW downlinksignalen van deze Chinese satelliet. De lineaire transponder functioneert niet meer, maar het baken is uitstekend om plezier te hebben met de ontvangst van amateursatellieten. Denk bijvoorbeeld aan het onderling testen van verschillende soorten antennes.

70 cm CW baken.
Maximale elevatie: 49 graden.
11:04 – 11:24 Praktijksessie FO-29
Luisteren naar, en mogelijk verbindingen maken via, de lineaire transponder van deze satelliet. Wel staat deze satelliet erg ver weg om met draagbare apparatuur te kunnen gebruiken, maar met wat moeite en geluk is je eigen downlink signaal goed te horen.

2m/70cm SSB transponder.
Maximale elevatie: 73 graden.
11:30 - 11:35 Welkom Interessedag Amateursatellieten
Opening van de eerste Interessedag Amateursatellieten in Nederland.
PA3GUO en/of PA1IVO
11:35 - 12:15 FUNcube-1 – A new satellite revealed
Een presentatie door één van de bouwers, over de techniek van de FUNcube-1 satelliet, een project van onder andere AMSAT-UK.
Vanwege uitgestelde lanceringen vliegt FUNcube-1 nog niet op 28 september, maar zeer waarschijnlijk is wel het engineeringsmodel van de FUNCube-1 live aanwezig in Paasloo! Een niet te missen presentatie dus.
Wouter Weggelaar – PA3WEG
FUNcube-1
12:15 - 13:00 Amateursatellieten stap-voor-stap (voor beginners én gevorderden!)
Een introductie in wat je moet weten over de banen van LEO/HEO-satellieten en hoe je kunt voorspellen wanneer binnen bereik zijn. Ook over welke apparatuur nodig is om mee te kunnen doen met de amateursatellieten-hobby.
Dus over Over TLE, AOS, LOS, TCA, Kepler en Doppler, RHCP, LHCP, PCs, Antennes, TRX, SDR, Cubesat CW-bakens.
Hoewel deze sessie de basis voor het werken met amateursatellieten behandelt, willen we graag de ervaren amateurs vragen om hier hun ervaringen te delen. Bijvoorbeeld welke software pakketen worden er gebruikt, welke satellieten zijn populair, welke antennes en rotoren worden er gebruikt en welke transceivers zijn populair.
Henk Hamoen – PA3GUO
Ivo Klinkert – PA1IVO
13:00 – 13:45 Praktijksessie FUNCube-1 Engineerings model (onder voorbehoud)
Zeer waarschijnlijk is het mogelijk om live verbindingen te maken via de transponder van het engineeringsmodel van de FUNCube-1 satelliet. Een leuke oefening of gewoon veel plezier met een satelliet waarvan de passage nu eens wel te plannen is!

2m/70cm SSB transponder.
13:00 – 14:00 OSCAR-lunch
  • uitgebreid lunchbuffet
  • Ontmoeten van andere radioamateurs met interesse in amateursatellieten.
  • Demonstratie FUNcube Dongle.
  • Bekijken diverse apparatuur, zoals Arrow antenne, LVB-tracker, etc.

-
13:45 – 14:15 Praktijksessie LO-19
Luisteren naar het downlinksignaal van deze satelliet. Deze satelliet heeft al heel wat meegemaakt daarboven, maar op dit moment is er nog een erg sterke continue carrier te horen in de 70 cm. Erg leuk om Dopplerverschuiving goed waar te nemen, en te ervaren hoe groot deze is op verschillende punten tijdens de passage. Of weer het onderling testen van verschillende soorten antennes.

70 cm single carrier.
Maximale elevatie: 59 graden.
14:15 - 15:00 Delfi-n3Xt
De status van de volgende Nederlandse satelliet van de TU-Delft. Ook bij deze lezing is voldoende interessante hardware te zien, onder andere een engineering model van S-band transmitter, standregelsysteem en de VHF/UHF antenne.
Jasper Bouwmeester
TU/d Delfi Program Manager
Delfi-n3Xt
15:00 - 15:15 Amateurradio en wetenschappelijke satellieten
Een presentatie over de bijdragen die radioamateurs leveren aan wetenschappelijke satellietprojecten. Geen QSO's maken dus, maar een ondersteuning van ruimteonderzoek.
Henk Hamoen – PA3GUO
15:15 - 15:35 Een draagbaar multi-functioneel satellietstation
Een presentatie over een draagbare satellietstation om via low earth orbit (LEO) satellieten zelf verbindingen te maken. Multi-mode, inclusief S-band ontvangen.
Ivo Klinkert – PA1IVO
15:35 - 15:45 ARISS school verbinding aanvragen
Een presentatie over hoe een schoolcontact met het International Space Station (ISS) kan worden aangevraagd via ARISS (Amateur Radio ISS).
Bertus Hüsken – PE1KEH
15:45 - 16:00 AMSAT-NL
Informatie over het hoe en waarom van het oprichten van AMSAT-NL.
Wouter Weggelaar – PA3WEG
Voorzitter AMSAT-NL
16:00 - 16:15 Toekomst van de interessedag
Evaluatie van de dag en een rondgang over de ideeën voor een soortgelijke dag over amateursatellieten in de toekomst.
PA3GUO en/of PA1IVO
16:15 Einde
Informeel vervolg en BBQ voor degene die zich daarvoor vooraf hebben opgegeven.

-
18:23 - 18:35 Praktijksessie VO-52
Als toetje voor diegene die er geen genoeg van kan krijgen.

2m/70cm SSB transponder.
Maximale elevatie: 30 graden.Delfi-n3Xt [Afbeelding: Delfi-n3Xt team]

Artist impression Delfi-n3Xt cubesat [Afbeelding: Delfi-n3Xt team]Ondersteuning door PA3GUO direct na lancering satelliet [foto: PA3GUO]

Ondersteuning door PA3GUO direct na lancering satelliet [foto: PA3GUO]Portable all-mode setup PA1IVO [foto: PA1IVO]

Portable all-mode setup PA1IVO [foto: PA1IVO]FUNcube-1 in de cleanroom [© foto: PA3WEG]

FUNcube-1 in de cleanroom [foto: PA3WEG]A short summary in English

On September 28th, 2013 there was an amateur radio meeting (in Dutch: "Interessedag Amateursatellieten") held for everyone who is interested in amateur radio satellites. It was held in Paasloo, in the Northern part of The Netherlands. We were very pleased to join this day with the annual VHF day held by the Dutch amateur radio society VERON.

There were a series of presentations concerning amateur radio satellites. Amongst others, the following topics were included: a portable radio setup, the support radio amateurs provide give to the scientific community, beginners sessions, and last but not least, the latest news about two new satellites to be launched soon: the FUNcube-1 and the Delfi-N3xT satellites (by their project representatives)! Besides these presentations, it was of course a great opportunity to meet other amateurs who are interested in satellites, and make plans for future meetings!

Links betreffende amateurradio satellieten